Logo Feest Aan Zee

Educatie & Participatie


De hele stad vierde mee! Participatie van de Haagse inwoners is een van de succespijlers van het feestjaar geweest. Van kinderen in de krachtwijken tot ouderen, doven en blinden, van basisschoolleerlingen tot studenten van ROC Mondriaan. 

Wijk #aanZee – Cultuurankers

De cultuurankers werkten voor het eerst samen in Wijk #aanZee. Dit deden ze met drie community-voorstellingen en een gezamenlijke theaterproductie, rondreizende badkoetsjes en activiteiten om wijkbewoners van jong tot oud vaak voor het eerst naar het strand te brengen.  

200 inwoners gingen vanuit de cultuurankers op zaterdag 9 juni een dagje mee naar zee. Zij gaan, ondanks dat ze in de Stad aan Zee wonen, door een gebrek aan mobiliteit of gezelschap zelden tot nooit naar zee. Vanuit de wijken vertrok een bus naar Grand Hotel Amrâth Kurhaus waar het programma volgde. 

In alle zeven Cultuurankers stonden badkoetsjes, gemaakt in samenwerking met het Haags Historisch Museum. Hierin konden bewoners niet alleen verhalen over de badplaats ontdekken, maar ook hun eigen verhaal over ‘zee’ achterlaten.  

Laaktheater, Theater Dakota en De Nieuwe Regentes organiseerden ;elk een eigen community-voorstelling. Deze gingen in première tijdens het Uitweekend. Met een minitour werden de voorstellingen uitgewisseld waarna ze op zondag 28 oktober zijn samengevoegd tot de gezamenlijke productie: ‘Stranden’.

Ook organiseerden de cultuurankers op eigen initiatief activiteiten die aanhaakten op Feest aan Zee. Zo had Theater Dakota een zomerprogramma en zelfs een eigen stadsstrand. Theater de Vaillant organiseerde een proeflokaal (creatieve workshop en gezamenlijk eten) in het thema ‘zand, zee en zomer’. De Nieuwe Regentes verplaatste diverse voorstellingen naar buiten op het Zuiderstrand. 

Educatie #aanZee

Het aanbod Educatie #aanZee was gericht op de stad en zee en is samen met elf instellingen ontwikkeld voor alle Haagse basisscholen. Een aantal arrangementen was al spoedig uitverkocht.

Zo verwelkomde de ‘Vrienden van Muzee’ 750 leerlingen van de basisscholen Het Volle Leven, De Vuurtoren, De Oranjeschool en De Meerpaal voor Living History. In Muzee herbeleefden de leerlingen vroegere tijden. Gekleed in dracht demonstreerden de Vrienden oude ambachten van Scheveningen: mutsen plooien, netten boeten en natuurlijk garnalen pellen. Ook oud-vissers vertelden hun verhalen van vroeger.

Duizenden leerlingen en hun families, buren en vrienden zijn bewust(er) gemaakt van zwerfvuil en plastic afval. Plastic Circle ging op tien Haagse scholen in gesprek met leerlingen over plastic soep, duurzaamheid en circulaire economie.

Van plastic afval kun je immers nog nuttige en leuke dingen maken. De leerlingen hebben plastic doppen en deksels verzameld in een daarvoor bestemde menshoge fles, ontworpen door Luuk van Vliet. Het gezamenlijke kunstwerk is een duurzame herinnering aan het project en draagt bij aan bewustwording van zwerfvuil. 

Met ABZee gingen 150 kinderen (7 tot 14 jaar) uit krachtwijken naar zee. Via maatschappelijke organisaties werden de kinderen bereikt en werd hen geleerd om op een veilige manier in de zee te spelen. Veel kinderen stonden voor het eerst op het strand. Via Het Volle Leven hebben nog eens 60 kinderen meegedaan aan zwemworkshops en is er een ouderavond gehouden waarbij 40 ouders uitleg hebben gekregen over de ABZee-theorie.

Ook Festival Classique, Museon, Noordzeevis uit Scheveningen, The Hague Beach Stadium, TrashUre Hunt deden mee aan het educatie-programma. Daarnaast organiseerden het WK Zeezeilen en de Volvo Ocean Race eigen educatie-activiteiten.  

Voorstellingen met jeugdparticipatie

In het themajaar hebben basisschoolleerlingen geparticipeerd in drie voorstellingen. 

Op Hoop van Zegen van Herman Heijermans kreeg een bewerking van de groepen 8 van OBS De Tweemaster, CMS De Abeel en RKBS De Buutplaats. De klassen repeteerden, schreven, dachten na, maakten decors, filmden en sleutelden zo aan hun versie van deze toneelklassieker. Het Nationale Theater heeft drie Haagse basisscholen begeleid bij de musicalbewerking. Medeleerlingen en ouders kwamen kijken naar het eindresultaat.   

Hoteldebotel, een vrolijke interactieve muziektheatervoorstelling voor kinderen uit Scheveningen werd door Kwekers in de Kunst naar de leerlingen gebracht. Kinderen hebben spelenderwijs kennisgemaakt met de geschiedenis van het Kurhaus. Twee zingende acteurs vertelden als portier en ver achterkleinkind van Jacob Pronk genaamd Greetje Pronk het verhaal. Na de voorstelling konden kinderen hun reacties geven en de acteurs bevragen. In totaal zijn dertien voorstellingen opgevoerd met scholen en naschoolse opvang.

Geen zee te hoog werd gespeeld als kick-off van Festival de Betovering en vond plaats op 19 oktober 2018. Ruim 400 leerlingen speelden onder leiding van Willem van Baarsen (Wëreldbänd) en Tim Satink theater op het strand. Een voorstelling waarin ze Jacob Pronk hielpen om het door plastic vervuilde zeewater de heilzame, betoverende werking terug te geven. Aan de voorstelling was een lesprogramma gekoppeld.  

Bibliotheek #aanZee 

In alle veertien Haagse bibliotheken & HIPs is stilgestaan bij Feest aan Zee.  

Met een tentoonstelling Baden en Flaneren’ in de Centrale bibliotheek en foto-expositie Jacques Meijer – Scheveningen 1955-2001 in de Scheveningse vesting. Daarnaast toerden de expositie Variété aan Zee en speciaal gemaakte badkoetsen rond.  

Gedurende de zomermaanden reed de StrandBibliotheek in de vorm van een strandhuisje doordeweeks over De Pier en in de weekenden over de boulevard van de beroemde badplaats. Strandgangers van alle leeftijden konden er in de zomermaanden gratis boeken, tijdschriften en strips lenen.  

Voor volwassenen waren er lezingen ‘Badcultuur op Scheveningen’ en ‘’Alles reed naar Scheveningen’, waar zo’n duizend bezoekers op afkwamen. Ook de workshops voor kinderen zijn druk bezocht. Zo was er een ‘maak je eigen zandsculptuur’ workshop die aansloot op het WK Zandsculpturen. Van Schilderswijk tot Ypenburg werkten kinderen mee aan de megavlieger die tijdens het Vliegerfeest werd opgelaten. Ook waren er workshops flessenpost, variétémaskers en souvenirs maken. In totaal deden 1000 kinderen mee.  

Met een historische bus vertrokken inwoners uit alle stadsdelen voor Expeditie Muzee of Panorama Mesdag. Ze kregen daar een rondleiding en gingen vervolgens uitwaaien op de Pier. Maar liefst 18 uitverkochte excursies werden er samen met Haags Gemeentearchief georganiseerd. 

Senioren #aanZee

Kwekers in de Kunst en Scheveningse Luikjes schonken aandacht aan senioren op Scheveningen.  

Scheveningse Luikjes wilde ook in de zomer activiteiten organiseren voor de senioren op Scheveningen. Zo reed er een speciale mobiele haringkar langs de verzorgingshuizen Uiterjoon, Eshoeve en Oldeslo om bewoners verse haring te brengen. Voor sommigen was het jaren geleden dat zij op Vlaggetjesdag konden genieten van een Hollandse Nieuwe. Bij Festival Classique kregen 25 senioren de kans een concert bij te wonen in de Lourdeskerk.

100 Scheveningse ouderen werkten via Kwekers in de Kunst mee aan het kunstwerk Van Staat tot het Zwarte Pad. Het schilderij bestaat uit honderd paneeltjes die samen, vanuit de lucht bezien, de kustlijn vormen van Scheveningen. Ook de ogen van ouderen zijn gefotografeerd, ze vertellen het verhaal van hun kijk op de badplaats. Met het project Dichtregels in het zand zijn nog eens veel gedichten van ouderen opgehaald.   

Overige participatie