Logo Feest Aan Zee

Legacy


Hagenaren en bezoekers kunnen de komende jaren nog nagenieten van het feest in 2018.

Fietsroutes stad – strand

In 2018 zijn er drie fietsroutes tussen stad en strand ontwikkeld. Deze ‘City > Coast Routes’ stimuleren toeristen en bewoners om met de fiets te reizen. De routes blijven beschikbaar via denhaag.com. Speciale routeboekjes kan The Hague Marketing Bureau herdrukken en aanbieden via THIS (voorheen VVV).

De ‘To the Beach’ route is de snelste en meest directe route en neemt bezoekers mee van Den Haag Centraal Station, via het Malieveld, langs Madurodam naar het Kurhaus en de Pier. ‘Culture by Bike’ voert langs culturele iconen zoals het Mauritshuis, Panorama Mesdag en het Vredespaleis naar Museum Beelden aan Zee en de boulevard. De route ‘Shop by Bike’ is een fietsroute langs de leukste winkeltjes en lekkerste eet- en koffietentjes van de stad aan zee. De route loopt van het centrum via fijne winkelgebieden zoals het Zeeheldenkwartier, de Reinkenstraat en Keizerstraat naar de restaurants aan de Scheveningse haven.

Mural Centraal Station

Vanaf het voorjaar van 2019 is bij de stadsentree Den Haag Centraal een kunstwerk te zien met stad en strand. Hiermee wordt de nabijheid van de zee benadrukt voor reizigers en passanten. Inwoners en bezoekers mochten stemmen op twee ontwerpen van de Haagse vormgever Dominic de Bruijn (Modern Murals). Het werk dat de meeste stemmen kreeg, wordt geplaatst aan de Rijnstraat onder het tramviaduct.

Watertappunten

Op de Scheveningse boulevard zullen drie watertappunten herinneren aan de viering van 200 jaar badplaats. Drinkwatertaps sluiten aan bij de programmalijn ‘Toekomst aan Zee’. Het innovatiefestival Sea Sights en educatieprogramma’s over plastic soep, vervuiling van de zee en het strand waren een onderdeel hiervan. Elk tappunt krijgt drie roestvrijstalen zitpoefjes met een gravure die refereert aan Feest aan Zee.

Club Lourdes

Feest aan Zee heeft met samenwerkingspartners het variététheater nieuw leven in geblazen bij Club Lourdes aan Zee. Met variété-coryfee Karel de Rooij, Zuiderstrandtheater en Muzee Scheveningen werd bijna een maand lang een programma gepresenteerd met circus, variété, muziek en comedy. Dit krijgt tot en met de zomer van 2021 een vervolg: de Lourdeskerk blijft een culturele locatie waar genoemde partners geregeld zullen programmeren.

Feest aan Zee schenkt, om dit mogelijk te maken, aan Muzee Scheveningen een semipermanente theaterinventaris van podium-benodigdheden, geluid- en lichtapparatuur. Die spullen kan Muzee als het cultuuranker op Scheveningen ook gebruiken voor andere culturele activiteiten.

Festival aan Zee

Het juniprogramma van Feest aan Zee telde negen onderdelen die gebundeld waren onder de noemer ‘Festival aan Zee’. Een flink aantal daarvan krijgt in juni 2019 al een vervolg. Zo komt er een nieuwe strandopera (Aïda aan Zee) als onderdeel van Festival Classique, maakt Het Nationale Theater wederom een zomerproductie (Amadeus) in de Koninklijke Schouwburg en staat er een nieuw groot zeilevenement op stapel (Sail op Scheveningen). Daarnaast zijn er plannen om Festival aan Zee in juni 2019 en de jaren daarna tot een terugkerende themamaand te maken. Ook de gemeente Den Haag is hierover enthousiast. Feest aan Zee maakt deze ‘doorstart’ graag mede mogelijk.